Hawking ostrzega przed sztuczną inteligencją

3 grudnia 2014, 14:07

Stephen Hawking ostrzega w wywiadzie dla BBC, że rozwój sztucznej inteligencji może położyć kres gatunkowi Homo sapiens. Prymitywne formy sztucznej inteligencji, jakimi dysponujemy obecnie, mogą być bardzo użyteczne. Sądzę jednak, że w pełni rozwinięta sztuczna inteligencja może zakończyć istnienie rasy ludzkiej - stwierdził wybitny uczony.



Kluczem do długiego życia są nie kalorie, lecz stosunek białka do węglowodanów

29 maja 2015, 10:59

Niskobiałkowa, ale za to wysokowęglowodanowa dieta chroni ludzi w średnim wieku przed chorobami serca, otyłością czy cukrzycą w takim samym stopniu, jak zmniejszenie podaży kalorii o 40% - twierdzą naukowcy z Uniwersytetu w Sydney, dodając, że chodzi o jedzenie właściwych węglowodanów, np. brązowego ryżu i bogatych w błonnik warzyw.


Istnieje co najmniej 6 podtypów neuronów serotoninergicznych

10 listopada 2015, 12:14

Dotąd produkujące serotoninę neurony zwykło się nazywać po prostu neuronami serotoninergicznymi. Okazuje się jednak, że istnieje kilka podtypów takich neuronów, co ma znaczenie choćby z punktu widzenia rozwoju chorób.


Polimer jak skóra

11 maja 2016, 05:55

Naukowcy z MIT, Massachusetts General Hospital, Living Proof oraz Olivo Labs opracowali materiał, który tymczasowo chroni i naciąga skórę oraz wygładza zmarszczki. W przyszłości może być on wykorzystywany zarówno do dostarczania leków i leczeniu chorób skóry, jak i w medycynie kosmetycznej


Chłodzenie metamateriałem

10 lutego 2017, 12:49

Na University of Colorado w Boulder powstał gotowy do masowej produkcji metamateriał, który działa jak klimatyzacja. Podczas chłodzenia budynków nie zużywa on jednak ani energii ani wody.


Psylocybina pomaga pacjentom z lekooporną depresją

13 października 2017, 13:11

Psylocybina resetuje mózgi pacjentów z depresją.


Okuliści powinni przepisywać czekoladę?

27 kwietnia 2018, 10:14

Kilka kawałków gorzkiej czekolady może czasowo poprawiać jakość widzenia, sugerują autorzy nowych badań. Naukowcy zauważyli, że obecne w czekoladzie flawanole zwiększyły ostrość widzenia u 30 zdrowych dorosłych, którzy brali udział w badaniach


Sztuczne wzbogacanie błonnikiem może wywoływać nowotwór

22 października 2018, 12:04

Dodatek oczyszczonego błonnika do przetworzonych pokarmów może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Wg naukowców, zwiększa się np. ryzyko raka wątrobowokomórkowego (ang. hepatocellular carcinoma, HCC).


Brokuły i brukselka zawierają molekułę powstrzymującą nowotwory

21 maja 2019, 12:45

Warzywa z rodziny kapustowatych zawierają molekułę, która hamuje rozwój nowotworów. W najnowszym numerze Science opublikowano artykuł, z którego dowiadujemy się, że użycie pewnego składnika kapustowatych przeciwko genowi WWP1 hamuje rozwój nowotworów u zwierząt laboratoryjnych, które zostały genetycznie zmodyfikowane tak, by były podatne na nowotwory.


Ekoinżynieria – bizony i konie uratują Arktykę przed globalnym ociepleniem?

31 stycznia 2020, 09:18

Przywrócenie Arktyce pierwotnego stepowego charakteru mogłoby powstrzymać rozmarzanie wiecznej zmarzliny i zmniejszyć ryzyko związane z globalnym ociepleniem. Aby tego dokonać należy masowo reintrodukować w Arktyce dużych roślinożerców, wynika z badań naukowców z Uniwersytetu w Oksfordzie.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy